Inleiding

Inleiding.

Onlangs las ik het boek: ‘Het geloof der vaderen – de belijdenis des geloofs’ – toegelicht door ds. N.Y. van Goor, verschenen in 1909. Er zijn daarna meerdere herdrukken geweest. Het is mij niet bekend of die ongewijzigd waren of niet.

Het viel mij op, dat ds. van Goor bij de behandeling van de 37 artikelen heel veel tekstverwijzingen gaf. Nu willen we best een paar teksten opzoeken om te zien waarop de schrijver zich baseert in zijn schrijven, maar als het er heel veel zijn, dan vinden we het vaak al gauw genoeg. Heel jammer in dit geval, daar de overvloed van teksten ons er des te meer de ogen voor moet openen en ons er in moet bevestigen, dat de tekst tot en met onderbouwd wordt vanuit en door het machtige Woord van de levende God. Dan staat de toelichting niet meer op de voorgrond, maar het Woord Zelf!

Dat leidde er vervolgens toe dat ik alle tekstverwijzingen heb uitgewerkt.

– van daaruit dat het voorkomt dat u dezelfde teksten onder hetzelfde artikel meerdere keren kunt aantreffen.

– tegelijk heeft u hierbij een keur van teksten bij de onderscheiden onderwerpen; wilt u er zich verder in verdiepen, dan kunt u gemakkelijk het betreffende hoofdstuk opslaan om de verbanden nader te bestuderen.

– in de tekst geeft ds. van Goor heel veel historische informatie; in onderbouwing, ook in weerlegging; waarbij hij niet verzuimt ook teksten te vermelden waarop weerleggingen gebaseerd werden en worden.

– door deze behandeling komen er tal van vragen en vraagstukken aan de orde die niet alleen toen maar ook vandaag actueel zijn, bijv. evolutie, duizendjarig rijk, kinderdoop, doodstraf, enz.

Al met al, een heel leerzaam boek.

Van harte aanbevolen!

25 januari 2013

Dit bericht is geplaatst in Nederlandse Geloofs Belijdenis. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.